Naujienos

naujienos
naujienos
2014. 01. 06

Biuro išplanavimo įtaka darbuotojų pasitenkinimui

Skirtingas biuro išplanavimas gali padėti sutaupyti erdvės, pagerinti tarpusavio komunikaciją ar įkvėpti darbuotojus kūrybiškiems darbams. Tačiau kiekvienas jų turi savo privalumų ir trūkumų, kurie lemia darbuotojo psichologinę būseną ir ilgalaikiu periodu gali daryti įtaką asmens darbo efektyvumui.

Sidnėjaus universiteto profesorių Jungsoo Kim ir Richard de Dear atliktas tyrimas atskleidė skirtingų faktorių įtaką darbuotojų nepasitenkinimui, priklausomai nuo biuro išdėstymo tipo. Ši studija padeda įžvelgti kiekvienos biuro išdėstymo sistemos privalumus ir trūkumus iš darbuotojų perspektyvos.

Atliktas tyrimas atskleidė esminius nepasitenkinimo šaltinius: garso privatumas (darbuotojams nemalonu būti klausomiems kitų), vizualinis privatumas bei bendras triukšmo lygis. Tyrimo eigoje dalis apklaustųjų teigė, kad esminis neigiamas faktorius yra garso privatumas, didžioji dalis respondentų šį faktorių apibūdino, kaip nuolatinio streso šaltinį.

  • Darbuotojai turintys asmeninį kabinetą. Šiems asmenims nerimą kelia netinkama patalpų temperatūra ir prasta oro kokybė. Kadangi ši biuro sistema buvo itin populiari anksčiau, minėti faktoriai dažnai pasireiškia senos statybos pastatuose, kurių vėdinimo sistemos neatitinka šių dienų poreikių.

  • Kabinetinė biurų sistema. Šioje biurų sistemoje darbo kabinetą dalinasi keli darbuotojai, o tai kelia stresą dėl garso, vizualinio privatumo stokos bei netinkamos temperatūros.  Remiantis LR įstatymais, kiekvienam darbuotojui turi būti skirta bent 6 kv.m ploto, tačiau ši sąlyga ne visada yra įvykdoma, o tai sąlygoja netinkamą temperatūrą ir privatumo stoką.

  • Kubo formos (aukštomis / žemomis pertvaromis). Darbuotojų netenkina garso privatumo stoka,netinkama temperatūra bei aukštas triukšmo lygis. Jungsoo Kim ir Richard de Dear atkreipia dėmesį į tai, kad aukštos pertvaros , suteikiančios individualios erdvės jausmą, turi stiprų neigiamą poveikį – darbuotojas negali nuspėti iš kur sklinda garsas, o tai pasak tyrimo autorių yra nuolatinis streso šaltinis.

  • Atvira biuro sistema. Atvira biuro sistema pasižymi itin žemu garso bei vizualiniu privatumu. Didžiosios dalies respondentų teigimu šio tipo biure yra itin sunku atsipalaiduoti, darbuotojas jaučiasi nuolat stebimas, įsitempęs.  Didžiausią diskomfortą tai kelia intraverto asmenybės tipo žmonėms.

Biuro sistemos pasirinkimą dažniausiai lemia du veiksniai: darbo vietos kaina bei įmonės veiklos specifika. Siekiant sėkmingai vystyti savo veiklą, kompanija turi sukurti maksimalų komforto lygį kiekvienam darbuotojui, tokiu būdu darydama teigiamą įtaką jo darbo efektyvumui. Teisingai pasirinkta biuro sistema ir tam tikrų stresorių pašalinimas ilgalaikiu periodu įmonei kainuoja kur kas mažiau, nei naujų darbuotojų paiešką bei jų mokymai.


Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580