Naujienos

naujienos
naujienos
2017. 03. 06

Nuosavas biuras ar biuro nuoma?

Ekonomikai įgaunant vis didesnį pagreitį, o bankams paskolas siūlant itin palankiomis sąlygomis, įmonių savininkai ima svarstyti apie biuro įsigijimą. Trumpai aptarsime nuosavo bei nuomojamo biuro privalumus ir trūkumus.
Biuro įsigijimas, be abejo, yra sudėtingas procesas, reikalaujantis daug finansinių išteklių bei ilgalaikio strateginio žvilgsnio į ateitį. Įmonė turi nuodugniai įvertinti įvairius procesus: miesto kaitą bei plėtrą, savo potencialą auginti darbuotojų skaičių bei įvairias rizikas ar galimus trukdžius įmonės veiklos tęstinumui. Taip pat svarbu įvertinti, jog biuro patalpos yra komercinis turtas už kurį kasmet reikės mokėti NT mokestį, draudimą, o taip pat biuro patalpos greičiausiai reikalaus pradinių investicijų bei palaikymo išlaidų. Lentelėje žemiau pateikiami nuosavo biuro privalumai ir trūkumai:
 
Privalumai Trūkumai
Nereikia mokėti nuomos mokesčio. Didelė pradinė investicija.
Nuolatinė, stabili įmonės vieta. Jokių sudėtingų nuomos partęsimo ar nutraukimo procedūrų. Visi mokesčiai krenta ant savininko pečių.
Savininkas patalpas įsirengia pagal savo poreikius, be jokių papildomų apribojimų. Apribojamos galimybės įmonei plėstis ar sumažinti savo patalpas.

Biuro nuoma yra kur kas labiau tradicinis pasirinkimas. Šiuo atveju nuomininkas yra itin dinamiškoje rinkoje, kas savo ruožtu turi teigiamų ir neigiamų faktorių. Visų pirma, rinkos pokyčiai apriboja nuomininką biuro patalpų pasirinkimo procese, kadangi laisvų patalpų rinkoje šiuo metų yra apie 5-7 %, priklausomai nuo verslo centro klasės. Naujuose verslo centruose nuomininkas taip pat yra apkraunamas „tripple net“ nuomos struktūra, kur jis savo ruožtu turi padengti ne tik nuomos, bet ir tiesioginius, netiesioginius bei draudimo ir NT mokesčius (priklausomai nuo nuomojamo ploto). Be to, aktyviai besikeičianti rinka gali atnešti įvairių pokyčių ypač nuomos termino pabaigos metu. Rinkai silpstant, nuomininkas gali išsiderėti geresnes nuomos pratęsimo sąlygas, tačiau paklausai augant kyla rizika, jog nuomotojas kels kainą ar kitais būdais sukurs palankias sąlygas sau.

Privalumai Trūkumai
Galimybė didinti ar mažinti nuomojamas patalpas. Esant poreikiui keisti nuomojamų patalpų vietą. Dideli nuomos kaštai. Mokestis už tiesiogines ir netiesiogines išlaidas, pastato draudimo ir NT mokestis.
Nuomotojas padengia dalį įrengimo išlaidų. Tradicinės nuomos atveju nuomininkas turi įsigyti savo baldus bei kitą, papildomą techniką.

Nuomininkas be papildomų rūpesčių gauna papildomas paslaugas: verslo centro administratorė, pastato techninė priežiūra, aplinkos tvarkymas ir pan.

Priklausomybė nuo patalpų savininko – galimi nuomos sutarties pakeitimai, sutarties nutraukimas.

Įvertinus privalumus ir trūkumus, panašu, kad bet kokiu atveju šis sprendimas reikalauja gilaus, strateginio žvilgsnio į ateitį. Kompanija turi įsivertinti savo finansines galimybes, pasverti kylančią riziką, numatyti darbuotojų augimo potencialą. Nuosavo biuro modelį šiuo metu rinkoje pradeda taikyti nedidelės kompanijos, tačiau didžiajai daliai rinkos šiai dienai tai būtų per didelė prabanga. 

Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580