Naujienos

naujienos
naujienos
2013. 01. 15

Lietuvos komercinio nekilnojamojo turto rinka gali sulaukti 276 mln. Lt...

Į komercinį nekilnojamąjį turtą Baltijos šalyse nusitaikiusio investicinio fondo “Baltic Opportunity Fund” valdytojai pirkiniams Lietuvoje yra numatę didžiausią dalį investicijų. Įgyvendinus planus, komercinio NT rinka gali sulaukti 276 mln. Lt investicijų.

UAB  ”BPT Asset Management” (BPTAM) valdomas, daugiausia instituciniams investuotojams skirtas fondas ketina į NT investuoti iki 2012 m. pabaigos, o investicijas ketina parduoti 2015 m. su galimybę “pasitraukimo” terminą pratęsti dar dvejais metais. Fondas prognozuoja 19,7% grąžos normą (IRR, angl. Internal Rate of Return).

Didžioji dalis fondo investicijų turi būti nukreipta į stabilią grąžą duodantį ir aiškų potencialą brangti turintį NT, o 20% lėšų dar nepastatytiems, arba pajamų kol kas netneašantiems ir pan. projektams. Fondas pirmiausia investuos į kokybiškiausią (nuo A+ iki B+ klasės) komercinį NT Baltijos sostinėse, tačiau neatmeta ir investicijų kituose didesniuose regiono miestuose galimybės.

Antanas Anskaitis, BPTAM vadovas Lietuvai, sako, kad šį fondą bendrovė buvo nusiteikusi platinti dar pernai, tačiau tam sukliudė prastas Baltijos šalių įvaizdis Skandinavijoje ir Vakarų Europoje – regionuose, kuriuose BPTAM turi daugiausia investuotojų.

“Bet kadangi neigiamas fonas pastarąjį pusmetį yra sumažėjęs, o ekonominė padėtis stabilizavosi, fondą jau pusmetį ir platiname, šio mėnesio pabaigoje baigsime antrąjį platinimo etapą. Tam tikra investicijų suma jau yra surinkta”, – sako p. Anskaitis, neatskleidžiantis, kiek investicijų jau surinkta.

Jis pripažįsta, kad 40% fondo Lietuvai numatoma ne dėl geriausių šalies perspektyvų, o dėl mūsų rinkos dydžio. Objektams Latvijoje ir Estijoje teks 60% fondo investicijų. Pašnekovas sutinka, kad didelė fondo grąža yra ir didelės rizikos ženklas, o ir pačių patrauklių objektų rinkoje nėra daug. Tačiau BPTAM tiki, kad esame NT kainų ciklo dugne.

“Patrauklių objektų labai nedaug, o jų skaičius dar labiau mažėja griežtinant investavimo kriterijus. Tačiau manome, kad neblogai pažįstam Baltijos šalių sostines, jaučiame potencialą kai kurių objektų, kuriems reikia laiko “atsistoti ant kojų”, – sako p. Anskaitis.

Fonde numatyta minimali 50.000 EUR (172.500 Lt) investicijos suma. Pasak p. Anskaičio, ji lemia, kad fondas labiau turėtų dominti institucinius investuotojas, tačiau laukiami ir privatūs.

Mato geriausią tašką

“Baltic Opportunity Fund” pristatančioje apžvalgoje rašoma, kad nuo 2007 m., kuomet kokybiškiausių objektų pajamingumas siekė 5,75-6,5%, Baltijos NT rinka koregavosi, o šiuo metu 8-10% siekiantis ir, kaip prognozuojama, artimiausiais metais mažėsiantis pajamingumas suteikia “geriausių investicinių galimybių per dešimtmetį”.

“Dėl krizės nekilnojamojo turto ir jo nuomos kainos žymiai sumažėjo, patalpų neužimtumo rodikliai tapo dviženkliai. Tuo pat metu griežtesnės kreditavimo sąlygos riboja naujo NT pasiūlą, dėl ko nuomos kainos ir patalpų užimtumas toliau nebeturėtų mažėti. Krizės metu NT vystytojai, bankai ir savininkai yra priversti taikyti nuolaidas. Turint tai omenyje, investuotojai turi galimybę investuoti geriausiame NT ciklo taške”, – rašoma fondo apžvalgoje.

BPTAM mano, kad ankstyvieji ekonominio atsigavimo ženklai, sumažėjusios algos ir suvaldyti biudžeto deficitai sukuria stiprų pagrindą augimui ateityje.

Šaltinis: vz.lt

Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580