Naujienos

naujienos
naujienos
2013. 04. 29

Dangoraižių era Japonijoje gesta

Japonijos dangoraižiai atlaikė žemės drebėjimus, bet dabar architektų mintys krypsta į žemus namus, kurie taptų patikimu prieglobsčiu per stichines nelaimes, rašo „Lietuvos žinios”.

Per stiprų žemės drebėjimą, kuris smogė Japonijai kovą, nesugriuvo nė vienas dangoraižis, tačiau daugiaaukščiai milžinai drebėjo ir siūbavo. Šio pojūčio jų gyventojai negali pamiršti.

Šiomis dienomis kvapą gniaužiantis vaizdas nėra joks privalumas parduodant būstus, kaip buvo anksčiau. Naujų butų skelbimai ir lankstinukai kur kas labiau akcentuoja atsparumą drebėjimams – ant kokio pagrindo stovi namas, kokie jo pamatai, kokias turi vandens ir elektros sistemas. Butų daugiaaukščiuose namuose pardavimas po kovo žemės drebėjimo smarkiai krito. Nuomininkai, kurie tik galėjo, išsikraustė. Tai privertė susimąstyti sėkmingiausius Japonijos nekilnojamojo turto plėtotojus.

Ironiška, kad per žemės drebėjimą kovą Japonijoje nenuvirto nė vienas bokštas, net Sendajuje, mieste arčiausiai epicentro. Kai kurių dangoraižių sienos įtrūko, susirangė šaligatviai, bet patys pastatai liko stovėti. Jie siūbavo dar ilgai po to, kai liovėsi virpesiai. Daug žmonių viduje patyrė kažką panašaus į jūros ligą ir didelę baimę. Japonų inžinieriai iš to pasimokė – nepakanka, kad pastatai būtų elastingi. Jie sukūrė pamatus, sumontuotus ant gumos, kurie padeda izoliuoti ištisus pastatus ir sutvirtinti jų struktūrą. Tokie pastatai gali siūbuoti ir lankstytis, užuot trupėję. Bet dabar jie kelia sau naują uždavinį – pastatyti bokštus, kurie ne tik atlaikys žemės drebėjimus, bet ir įtikins žmones, kad būdami viduje jie saugūs.

Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580