Naujienos

naujienos
naujienos
2013. 05. 17

Šalia VCUP – naujas biurų pastatas?

Komercinių patalpų rinkoje nuomos kainas jau senokai kausto įšalas. Tačiau atsiranda naujokų, kurie tikisi pralaužti ledus, nors rinkos ekspertai nieko gera nežada.

Per porą metų šalia Vilniaus centrinės universalinės parduotuvės (VCUP) – jos pastato užnugaryje, Konstitucijos prospekto pusėje – turėtų išaugti naujas biurų pastatas. Žalią šviesą tam jau uždegė Vilniaus miesto savivaldybės taryba, patvirtinusi VCUP teritorijos detalųjį planą.

Numatoma, kad naujame biurų pastate kartu su požemine automobilių stovėjimo aikštele naudingasis plotas užims apie 16 tūkst. kvadratinių metrų. Savininkai į jį planuoja investuoti apie 25–30 mln. litų. Tačiau ar atsiras nuomininkų?

Nusiteikę optimistiškai

Šiuo metu Vilniuje yra kelios dešimtys projektų, kuriems parengti detalieji planai ar gauti statybos leidimai. Bet statyti nepradedama, nes vienų projektų vykdytojai turi finansinių sunkumų, kiti laukia palankesnės situacijos rinkoje.

Tačiau VCUP direktorė Ona Nevinskienė statybos planų neišsižada: esą šiuo metu investuoti į nekilnojamąjį turtą yra ypač tinkamas laikas. Pasak O.Nevinskienės, VCUP privalumas, kad pastatas yra strategiškai geroje vietoje – Vilniaus centre.

„Yra ir nuomininkų, ieškančių biurams didelių plotų. Nes šiuo metu Vilniuje bemaž nėra galimybių išsinuomoti didesnių nei 1000 kvadratinių metrų ploto patalpų.

Keletas solidžių įmonių ieško didelių, iki 6000–15 000 kvadratinių metrų ploto, patalpų.

Mes būtume vieni pretendentų, galinčių jų pasiūlyti. Sudarę sutartis pradėsime plėtoti veiklą”, – sakė O.Nevinskienė.

Naujokų netrūksta

Bendrovės „Inreal valdymas” Konsultacijų ir analizės departamento vadovo Arnoldo Antanavičiaus teigimu, šiuo metu Vilniuje jau statomi aštuoni verslo centrai, kurie biurų rinką turėtų papildyti apie 47 tūkst. kvadratinių metrų naudingojo ploto.

Baigus šiuos projektus, patalpų naujiems biurams pasiūla sostinėje padidėtų šiek tiek daugiau nei dešimtadaliu.

Dauguma šiuo metu vykdomų projektų turėtų būti baigti kitąmet. Todėl, anot A.Antanavičiaus, netrukus tarp nekilnojamojo turto savininkų, nuomojančių patalpas biurams, turėtų prasidėti įtempta konkurencinė kova.

„Konkurencija aštrės, nes biurams siūloma vis daugiau patalpų. Be to, pildosi blogiausios prognozės ir šalies ekonomika jau auga lėčiau”, – kalbėjo A.Antanavičius.

Keliasi iš vienų pas kitus

Šiuo metu Lietuvoje mažai užsienio įmonių ryžtasi kurti atstovybes. Tuo tarpu dabartiniai nuomininkai didelės plėtros neplanuoja. Todėl komercinių patalpų paklausa iš esmės nesikeičia.

„Judėjimas vyksta tik dėl to, kad biurų plotai perskirstomi: nuomininkai, pasibaigus sutarčių laikui, keliasi iš senesnių, prastesnių biurų į geresnius, modernesnius”, – sakė A.Antanavičius.

Jo nuomone, imtis naujų verslo centrų plėtros šiuo metu rizikinga. Nebent būtų išankstinių susitarimų su nuomininku ar nuomininkais.

Į ateitį – santūriai

Saulius Vagonis „Ober-Haus” Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas

„Pirmąjį pusmetį neužimtų biuro patalpų gausėjo. Vėliau Vilniuje nuomininkų atsirado šiek tiek daugiau, bet tik žemesnės – B klasės verslo centruose. Juose tuščių patalpų per trečiąjį ketvirtį sumažėjo 12,1 iki 10,3 proc. Tuo tarpu aukščiausios A klasės verslo centruose padėtis nesikeitė.

Rudenį bendras laisvų biuro patalpų plotas Vilniuje siekė apie 42 tūkst. kvadratinių metrų. Iš jų du trečdalius sudarė B klasės patalpos.

Kaune ir Klaipėdoje modernių biuro patalpų pasirinkimas pastaruoju metu taip pat mažėjo. Todėl mažėjantis laisvų biuro patalpų skaičius suteikė galimybę nuomojamų patalpų savininkams persvarstyti savo kainodarą.

Per liepą–rugsėjį nuomos kainos pakilo maždaug 5 proc. (1–2 litais už kvadratinį metrą.) Vilniuje modernių biurų nuoma sukosi apie 38–48 litus, B klasės – 24–36 litus, Kaune ir Klaipėdoje atitinkamai 20–38 ir 12–20 litų už kvadratinį metrą.

Tačiau, atsižvelgiant į neaiškią ekonominę situaciją ir pamažu augančią pasiūlą, būtų pernelyg drąsu prognozuoti tolesnį nuomos ar pardavimo kainų augimą.”

Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580