Naujienos

naujienos
naujienos
2017. 02. 01

Verslo centras kaip investicinis objektas

Palanki šalies makroekonominė aplinka, aukštos kvalifikacijos specialistų gausa, gera infrastruktūra bei palyginti su kitomis Vakarų šalimis nedideli mokestiniai kaštai kuria teigiamas sąlygas užsienio investicijų augimui Lietuvoje. Tiesioginių užsienio investicijų dinamika rodo teigiamus pokyčius jau nuo 2008 m., o ateities prognozės taip pat turėtų džiuginti.
 
Tiesioginės užsienio investicijos (TUI) - užsienio fizinių ir juridinių asmenų šalyje arba šalies fizinių ir juridinių asmenų užsienyje įsigyjamas ilgalaikis turtas, žemė, pastatai, įrenginiai ar veikiančios įmonės (jų akcijos). Jei šalyje sparčiai daugėja ar nuolat yra didelių tiesioginių užsienio investicijų, tai verslo aplinka, investicijų atsipirkimo galimybės ir darbo našumas šalyje yra didesni nei kitose šalyse.
Rūta Vainienė, „Ekonomikos terminų žodynas”

Tiesioginių užsienio investicijų apimčių dinamika ir prognozės

Šaltinis: Lietuvos statistikos departamentas

p – prognozė

Bet kokiu atveju didžiausią teigiamą įtaką Lietuvos ekonominei gerovei daro investicijos, kuriančios darbo vietas. Prie to prisideda ir biurų rinka, kuri generuodama aukštus nuomos srautus pritraukia užsienio investuotojus ar fondus, o šie savo ruožtu vis aktyviau dairosi patrauklių investicinių alternatyvų. Visa tai tarsi užkuria ekonominį ciklą, kai NT plėtotojai matydami galimybę pastatus užpildyti naujais nuomininkais ir pelningai parduoti verslo centrus, ima plėtoti naujus projektus, o šie sukuria palankias sąlygas Lietuvos įmonių bei užsienio kompanijų (dažniausiai paslaugų centrų) plėtrai šalyje. Taip kuriamos naujos darbo vietos, pritraukiamos užsienio investicijos, skatinamas bendradarbiavimas su užsienio šalimis bei prisidedama prie ekonominio ir demografinio šalies augimo.

Kuo Vilniaus biurų rinka patraukli investuotojams?

Palanki makroekonominė situacija, stabilumas.

Žemas vakansijų lygis.

A klasė (4-6 %);

B+ klasė (5-7 %).

Aukštos biurų nuomos kainos (palyginti su kitomis Baltijos šalimis), generuojančios palankius nuomos srautus.

A klasė (13,5-16,5 EUR/kv. m);

B+ klasė (9-13,5 EUR/kv. m).

Aukšta kapitalizacijos norma (angl. YIELD), lyginant ją su didžiąja dalimi Skandinavijos šalių ir Vakarų Europa. Tai mažina įsigyjamo turto kainą.

Kapitalizacijos norma aukščiausios klasės biuruose:

Vilnius (~7 %);

Praha (~5 %);

Berlynas (~3,9 %);

Stokholmas (~3,75%);

Londonas (~3,25-3,75%).

Kapitalizacijos normos (angl. YIELD) biurų sektoriuje mažėjimo tendencija, kuri ilguoju laikotarpiu didina įsigyto turto vertę.

Numatoma, kad 2017 m. biurų rinka išliks tarp patraukliausių investicinių alternatyvų komerciniam NT, tačiau įžvelgiama ir rizika, susijusi su augančiomis vakansijomis dėl didelio plėtojamų naujų verslo centrų kiekio. Žvelgiant į perspektyvą, numatoma, kad investuotojų dėmesys gali nukrypti ir į kitus miestus, pavyzdžiui Kauną, kur matomas biurų rinkos potencialo augimas. 

 

 

 

Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580