Naujienos

naujienos
naujienos
2013. 08. 14

Lietuvos biurų klasifikacija pagal klases

Biurai Lietuvoje ir daugumoje užsienio šalių yra klasifikuojami remiantis BOMA (Building owners and managers association – Pastatų savininkų ir valdytojų asociacija) asociacijos metodika, pagal kurią biurai, atsižvelgiant į tam tikrą charakteristikų rinkinį, skirstomi į tris pagrindines klases - A, B ir C. Neretai rinkoje naudojamas ir papildomas B+ klasifikavimas, siekiant išskirti vienos ar kelių A klasės charakteristikų neatitinkančius, tačiau taip pat aukštos kokybės paslaugas pasiūlyti galinčius pastatus. Tokiu būdu A, B+ ir naujos statybos/rekonstruoti B klasei priskiriami verslo centrai ir administraciniai pastatai sudaro modernių biuro patalpų rinką, o likusi dalis B klasės ir C klasė apima senos statybos ir, dažniausiai, žemesnės kokybės biuro patalpas.

A klasė

B klasė

C klasė

Paskirtis

Verslo centrai

Verslo centrai, administraciniai pastatai

Biuro patalpos

Statybos data

Naujos statybos

Naujos statybos, iki 7 metų senumo arba administraciniai pastatai po kapitalinės rekonstrukcijos

Senos statybos administraciniai pastatai

Išdėstymas

Pastatai centrinėse miesto gatvėse, iki centro 5 minutės automobiliu

Geras susisiekimas tiek viešuoju, tiek nuosavu transportu. 10 ir daugiau minučių automobiliu iki centro

Pastatai išdėstyti pramoniniuose rajonuose, toliau nuo miesto centro

Inžineriniai sprendimai

Kontroliuojamas vidaus mikroklimatas, pastovios temperatūros ir drėgmės palaikymas naudojant tik vieną kombinuotą sistemą, šiuolaikinės apsaugos sistemos. Nenutrūkstamas energijos šaltinis (UPS), pastato valdymo sistema (BMS)

Visiškai kontroliuojamas patalpų mikroklimatas, pastovios temperatūros palaikymas naudojant tik vieną bendrą temperatūros palaikymo sistemą. Ši sistema vėdina, šildo, šaldo orą. Šiuolaikinės pastato apsaugos sistemos, nenutrūkstamos energijos šaltinis (UPS)

Specialūs reikalavimai nekeliami

Infrastruktūros paslaugos

Išvystyta, centralizuota infrastruktūra aprūpinant nuomininkus organizacine technika, ryšio ir telekomunikacinėmis priemonėmis, konferencijų sale, buities reikmenimis

Mažiau teikiamų paslaugų

Ne itin gerai išvystytas aptarnavimas

Automobilių stovėjimo aikštelė

Saugoma aikštelė, 30m2 nuomojamo ploto tenkanti ne mažiau kaip 1 stovėjimo vieta

Saugoma automobilių stovėjimo aikštelė

Specialūs reikalavimai nekeliami

Šaltinis: „Verslo žinios“

Teorija ir praktika

Remiantis BOMA klasifikavimo sistema, Lietuvoje nėra A klasės reikalavimus atitinkančių verslo centrų, tačiau mūsų šalyje yra naudojamas ir A klasės terminas, kai administracinis pastatas atitinka beveik visas charakteristikas. Didžioji dauguma šių pastatų neatitinka automobilių stovėjimo aikštelės reikalavimų.

Dar viena Lietuvos administracinių pastatų ypatybė yra klasės bei pastato dydžio priklausomybė. A klasės biurams yra būdingas kur kas didesnis plotas nei likusių klasių pastatams. Tai nutinka dėl trijų esminių priežasčių:

1. A klasės pastatai paprastai yra statomi specialiai tam skirtose vietose, kur yra leidžiamas didesnis pastatų aukštis todėl sklype yra galima pastatyti didesnio ploto pastatą nei tam nenumatytoje vietoje.

2. A klasės pastatų nuomininkai yra reiklūs papildomų paslaugų kiekiui ir kokybei. Didesnio ploto pastatas suteikia galimybę didinti teikiamu paslaugu kokybę ir mažinti jų teikimo savikaina.

3. Vadovaujantis masto ekonomijos principu statybose: statant didesnio ploto pastatą 1 kv.m statybos savikaina mažėja. Be viso to, A klasės pastatai yra statomi gerose strateginėse vietose, tad siekiant gauti didesnę grąžą yra būtina sklypą išnaudoti maksimaliai.

Globalios charakteristikos?

BOMA pateiktos charakteristikos nėra pilnai formalizuotos ir apibrėžtos, o tuo labiau nėra naudojamos globaliame lygmenyje. Tad biurų vertinimas tiesiogiai priklauso nuo bendro administracinių patalpų konteksto šalyje. Šiuo atveju B klasės biuro pastatas Singapūre savo inžineriniais sprendimais, infrastruktūra ir modernumu gali prilygti A klasei Lietuvoje. Manoma, kad įvedus tarptautinius vertinimo standartus būtų sunku surasti A klasės normatyvus atitinkantį biurą mūsų šalyje.

Iki 2000 metų statomų naujų administracinių pastatų inžinerinės charakteristikos, paslaugos bei funkcionalumas smarkiai atsiliko nuo Europos lygio. Daugelyje biurų Lietuvoje nebuvo natūralaus vėdinimo, drėkinimo sistemų, tačiau didėjant biurų pasiūlai, konkurencija intensyvėjo ir Lietuva dideliais šuoliais ėmė vytis labiau pažengusias Europos šalis.

Ši tendencija išlieka ir dabar, tad planuojamų ateityje vystyti projektų sąraše dominuoja A ir B+ klasės biurai, o tai rodo augančius Lietuvos verslo lūkesčius bei tvirtus NT vystytojų žingsnius administracinių patalpų rinkoje.

Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580