Naujienos

naujienos
naujienos
2014. 03. 17

Stovimas biuras

Stovimas biuras nėra įprastas reiškinys mūsų šalyje, tačiau pasaulyje tai ne naujiena. Yra žinoma, kad tokios istorinės asmenybės, kaip Thomas Jefferson ar Winston Churchill kiekvieną dieną dirbo stovėdami. Tokiu būdu jie ilgą laiką išlikdavo fiziškai aktyvūs ir darbingi.

Pastaruoju metu yra atliekama vis daugiau tyrimų, kurie atskleidžia neigiamą sėdimo darbo poveikį mūsų organizmui, kuris gali pasireikšti, kaip: padidėjusi širdies smūgio, širdies ligų rizika, nugaros skausmai, diabetas ir t.t. Visi šie neigiami poveikiai verčia rimtai susimąstyti apie pokyčius darbo vietoje.

Stovimo biuro nauda

Stovimo biuro esmė – judėjimas.  Mažai judant, kūne vyksta daug neigiamų reiškinių: lėtėja medžiagų apykaita, kūnas tarsi sustingsta, sunku sukoncentruoti dėmesį, nuolat kankina mieguistumas, kuris skatina vėl ir vėl atsinešti po naują kavos puodelį ant savo darbo stalo.

Taigi, darbas stovint padaro jūsų dieną efektyvesne, jūsų kraujo apytaka juda nepertraukiamai, tad jaučiatės žvalesni.

Darbo stovint privalumai:

  • Koncentracija – stovėjimas jums padeda susikoncentruoti ir atlikti savo užduotis sparčiau.
  • Energingumas – pastebima, kad darbas stovint darbuotojui padeda būti aktyvesniu, išvengti popietinio mieguistumo.
  • Sumažėję galvos, nugaros skausmai – stovint žmogaus nugara yra neutralioje pozicijoje, kitaip nei sėdint, kai apatiniai nugaros raumenys yra nuolat įtempti (ypač dirbant pasilenkus į priekį).

Darbo stovint trūkumai:

  • Neigiama kolegų reakcija – nusprendus dirbti stovint, darbuotojas gali susidurti su neigiamais socialiniais aspektais. Pastebėta, kad sėdintieji bendraudami su stovinčiu kolega jaučia diskomfortą dėl to, kad aukšta stovinčio asmens pozicija suteikia jiems galios, valdingumo įspūdį.
  • Neigiamas požiūris – didelė dalis darbuotojų dar nėra susidūrę su darbu stovint. Tad konservatyviems asmenims ar naujiems darbuotojams tai gali kelti nuostabą ar neigiamas asociacijas.
  • Kaina – stovint rekomenduojama praleisti 4-6 h per dieną, tad dalį laiko darbuotojas turėtų darbą atlikti sėdint. Tam reikalingi specialūs, reguliuojamo aukščio baldai, kurie dėl savo išskirtinumo kainuoja daugiau nei mums įprasti.

Kiek tai kainuoja?

Lietuvos rinkoje pastebimas šio tipo biuro stalų pasiūlos didėjimas. Šių dienų rinkoje reguliuojamo aukščio stalų kaina vidutiniškai svyruoja nuo 1.200 iki 2.000 litų. Stalo kaina priklauso nuo aukščio reguliavimo mechanizmo (reguliuojamas elektra ar mechaniškai) bei papildomų savybių: stalviršio tipo, papildomos vietos laidams, spintelių, ratukų transportuoti stalui ir pan. Lyginant su įprastais biuro stalais, reguliuojami yra apie 2 kartus brangesni, tačiau tikimasi, kad rinkai pageidaujant vis daugiau tokio tipo stalų, padidės ir juos siūlančių įmonių skaičius, kas ilgainiui turėtų sumažinti jų kainą rinkoje.

Patarimai, kaip išlikti aktyviam darbo vietoje

Ne kiekvienas darbuotojas turi galimybę pakeisti savo darbo stalą, tad štai keli patarimai, kaip reiktų suplanuoti darbo vietą, norint išvengti sveikatos problemų:

  • Naudokitės laiptais – laiptai turi būti daug lengviau pasiekiami nei lifto durys. Kasdienis naudojimasis laiptais stipriai sumažina tikimybę priaugti svorio.
  • Spausdintuvus, kavos aparatus, geriamo vandens „stoteles“ perkelkite į tolimiausią vietą biure – tokiu būdu kiekvienas norintis atsigerti kavos ar pasiimti atspausdintus dokumentus turės pajudėti iš savo darbo vietos, taip degindamas bereikalingas kalorijas.
  • Darbo vietos lauke – jei įmanoma, sukurkite galimybę darbuotojams po pietų prisėsti vidiniame kiemelyje, kuriame būtų bevielio interneto prieiga, leidžianti nepertraukiamai darbuotis.
  • Trumpos pertraukos – medikai rekomenduoja kas valandą padaryti po trumpą pertrauką, kurios metu darbuotojas galėtų pasivaikščioji, išjudinti sustingusius raumenis ar padaryti atpalaiduojančius pratimus savo akims. Jeigu įmanoma, trumpam išeiti į lauką ir įkvėpti gryno oro.

 

Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580