Naujienos

naujienos
naujienos
2016. 12. 01

Tarptautiniai sertifikatai – skambūs žodžiai ar kokybės standartas?

Augantis tarptautinių kompanijų skaičius šalyje sąlygojo itin didelę verslo centrų plėtrą. Orientacija į užsienio kapitalo kompanijas tarsi įpareigoja verslo centrų vystytojus pateikti kokybišką, tarptautinius reikalavimus atitinkantį produktą. Be to, milžiniška pasiūla bei auganti konkurencija skatina ieškoti išskirtinumų rinkoje tam, kad verslo centras būtų matomas ir patrauklesni nei jo konkurentai.
Pastaraisiais metais rinkoje vis dažniau pasigirsta tokie trumpiniai, kaip BREEAM ar LEED, kurie vietiniams vartotojams nesako daug, tačiau tarptautiniu lygmeniu tai yra svarus argumentas. Kyla klausimas, ką jie reiškia ir kokia to nauda patalpų nuomininkams?
BREEAM (angl. Building Research Establishment Environmental Assessment Method)
Sukurtas Jungtinėje Karalystėje ir veikiantis net 77 šalyse pastatų ar infrastruktūros vertinimo standartas bei sertifikavimo sistema.  Šis sertifikatas kontroliuoja visą pastato gyvavimo ciklą: detalieji planai, infrastruktūra, nauja statyba,  pastato naudojimas ir rekonstrukcija. Pasauliniu lygiu jau yra išduota per 550 tūkst. BREEAM sertifikatų, o daugiau nei 2,2 mln. pastatų yra užregistruoti sertifikato išdavimui.  Ši sertifikavimo sistema išsiskiria holistiniu požiūriu, kuris apima šias sritis:
  • Energetiškai efektyvūs sprendimai, subalansuotas pastato valdymas.
  • Siekiama užtikrinti sveiką ir malonią darbo aplinką skiriant maksimalų dėmesį komfortui, sveikatai bei saugumui.
  • Orientacija į inovacijas, kurios suteikia išskirtines galimybes didinti efektyvumą ir mažinti kaštus.
  • Tvarus natūralių išteklių vartojimas, aplinkos saugojimas.
  • Aplinkos neteršiančių bei ilgalaikių statybinių medžiagų naudojimas.
  • Efektyvus pastato valdymas, kuris apima projektavimo, statybos, statybų užbaigimo, perdavimo ir palaikymo procesus.
  • Užtikrinamas viešojo transporto ar alternatyvių transporto sprendimų (dviračių takai, automobilių dalinimosi punktai) pasiekiamumas.
  • Siekiama sumažinti atliekų kiekį visame pastato gyvavimo cikle.
  • Maksimalus geriamo vandens panaudojimas ir minimalus jo švaistymas.
LEED (angl. Leadership in Energy & Environmental Design
Tai yra vienas žinomiausių pasaulyje (per 170.000 kv. m naujo ploto sertifikuojama kasdien) tvarių pastatų sertifikatas taikomas tiek esamiems, tiek statomiems pastatams. LEED sertifikatas apima pastato projektavimą, statybą, palaikymą ir operavimą, o sertifikavimo sistema taikoma itin plačiam pastatų segmentui – nuo gyvenamųjų namų iki didelių komercinių kompleksų. Esminiai LEED sertifikavimo sistemos aspektai:
  • Fokusuojamasi į statybines medžiagas, kurios nekenkia aplinkai ar aplinkinių sveikatai.
  • Interjero orientavimas  į veiklos našumo didinimą, ergonomiją ir maksimalų komfortą.
  • Efektyvus vandens naudojimas.
  • Didelis dėmesys statybinių medžiagų poveikiui aplinkai.
  • Supaprastinta dokumentacija ir didesnis reitingavimo sistemos efektyvumas.
 
Abi šios sertifikavimo sistemos nuomininkui yra tarsi kokybės ir efektyvumo garantas pripažintas tarptautiniu lygmeniu. Tai didelis privalumas pastato vystytojui, tačiau tarptautinio lygmens sertifikatai reikalauja ir tokio pat lygmens biudžeto. Preliminariais apskaičiavimais BREEAM sertifikatas naujos statybos pastatui gali kainuoti nuo 5.800 iki 17.600 EUR, tuo tarpu LEED sertifikatas varijuoja nuo 2.850 iki 23.100 EUR, priklausomai nuo sertifikato paskirties, pastato dydžio bei papildomų faktorių. Be jau minėtų išlaidų, šie sertifikatai lemia ir brangstančius statybų karštus, tačiau žvelgiant ilgalaike perspektyva, tai padeda sutaupyti išlaidas, o tuo pačiu kurti teigiamą verslo centro įvaizdį rinkoje.  Tai yra tarsi prekinis ženklas, kuris garantuoja jog pastatas yra energetiškai efektyvus, kokybiškas ir draugiškas aplinkai. 
 
Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580