Naujienos

naujienos
naujienos
2013. 10. 10

Biuro nuoma iš fizinio ar juridinio asmens

Nuomininkas, ieškodamas tinkamų biuro patalpų, dažnai susiduria su tam tikrais aspektais, kurių neįvertinus, nuomos biudžetas gali išaugti daugiau, nei buvo planuota. Siekiant to išvengti, straipsnyje bus apžvelgti papildomi mokesčiai su kuriais gali susidurti nuomininkai.

PVM  ir GPM mokesčiai

Renkantis biuro patalpas reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad biurų kainos paprastai yra pateikiamos be PVM ir komunalinių mokesčių, tad maža nuomos kaina dažnai gali būti apgaulinga. Pastato techninės būklės įvertinimas taip pat turėtų būti vienas iš prioritetų, nes tai daro didelę įtaką galutinei nuomos kainai – komunaliniams mokesčiams. Reikia nepamiršti ir apie papildomas paslaugas, tokias kaip: apsauga, kiemo valymas žiemą, langų valymas ir t.t.

Patalpų paieškos proceso pradžioje įmonė turi dvi alternatyvas: nuomuotis biurą iš juridinio arba iš fizinio asmens. Nuoma iš fizinio asmens paprastai yra aktualesnė nedidelėms kompanijoms, kurias domina mažesnės kvadratūros patalpos. Šiuo atveju nuoma gali kainuoti kur kas brangiau nei buvo manyta. Nuomuojantis biurą iš gyventojo, įmonė PVM mokėtoja negalės atskaityti PVM mokesčio (kas palengvina mokesčio naštą nuomos iš juridinio asmens atveju), tad nuomos kaina netiesioginiu būdu išauga. Remiantis LR įstatymais, GPM mokestis šiuo atveju taip pat yra papildoma mokestinė našta juridiniam asmeniui (nuomininkui).

Mokestinė našta įmonei nuomuojantis patalpas iš fizinio ar juridinio asmens. (bendrasis atvejis)

Nuomos kainos prielaida: 2.500 Lt/mėn; turto vertės prielaida: 300 000 Lt.


Pradinė nuomos kaina (Lt/mėn) PVM GPM NT mokestis Iš viso:
Nuoma iš fizinio asmens 2.500 - 15%

0,8% (turto vertės)

3.075 Lt/mėn
Nuoma iš juridinio asmens 2.500 21% - - 3.025 Lt/mėn

Remiantis pateiktu bendruoju atveju, mėnesinis mokestis nuomuojantis turtą iš juridinio asmens kainuoja 50 Lt mažiau nei nuoma iš fizinio asmens. Reikia nepamiršti, kad nuomuojantis turtą iš juridinio asmens, nuomininkas (PVM mokėtojas) turi galimybę atskaityti PVM mokestį, tad dalis nuomos kainos kompensuojasi. Šiuo atveju nuoma iš fizinio asmens, susigražinus PVM mokestį kainuoja 575 Lt/mėn mažiau. Akivaizdu, kad pateiktu atveju nuoma iš juridinio asmens yra ekonomiškai naudingesnė.

Susisiekite

Ieškote biuro patalpų / Norite išnuomoti patalpas? Kreipkitės:




+370 676 52580